محتویات:

آمینها

آمیدها

برای پرش به مطلب مربوط به هر عنوان، بر روی آن عنوان در قسمت بالا کلیک کنید.

آمینها

آمینها ترکیبات نیتروژن­دار هستند که می­توان آنها را بصورت NR1R2R3 در نظر گرفت که در آن R1 و R2 و R3 می­توانند هیدروژن، گروه آلکیل یا آریل باشند، اما هرسه با هم هیدروژن نیستند. در واقع آمینها مشتقات آمونیاک (NH3) هستند که در آنها یک یا تعداد بیشتری از اتمهای هیدروژن آمونیاک با گروههای آلکیل یا آریل جایگزین شده است. بسته به اینکه چه تعداد از اتمهای هیدروژن آمونیاک با گروههای آلکیل یا آریل جانشین شده است یا بطور معادل چه تعداد گروه آلکیل یا آریل به اتم نیتروژن متصل است، می­توان آمینها را به آمینهای نوع اول (بفرم NH2R)، نوع دوم (بفرم NHR1R2) و نوع سوم (بفرم NR1R2R3) طبقه بندی نمود.

براساس آلیفاتیک یا آروماتیک بودن گروههای متصل به نیتروژن، می­توان آمینها را به آلکیل آمینها، آریل آمینها و آلکیل آریل آمینها (برای زمانی که هم گروه آلکیل و هم گروه آریل متصل به نیتروژن داشته باشیم) طبقه بندی نمود. ممکن است بیش از یک گروه آمین در ترکیب موجود باشد که در اینصورت می­توان تعداد گروههای آمین را با پیشوندهای مربوطه قبلا از آمین مثلا آلکان دی­آمین، آلکان تری­آمین و ... مشخص کرد. به ازای هر گروه عاملی آمین، یک اتم نیتروژن و یک اتم هیدروژن به فرمول ترکیب اضافه می­شود. بعنوان مثال فرمول عمومی آلکان آمین­ها بصورت CnH2n+3N است که نسبت به آلکانهای هم کربن یک اتم نیتروژن و یک اتم هیدروژن اضافه­تر دارند.

ایزومری آمینها

ایزومری ساختاری در آلکان آمین­ها یا آمینو آلکانها با جابجایی اتمهای کربن بین گروههای R در NR1R2R3 و در نظر گرفتن شکلهای مختلف ممکن برای هر گروه R با تعداد کربن بخصوص خود بدست می­آید.

نامگذاری آمینها

در نامگذاری آیوپاک، آمینهای نوع اول بصورت هم آلکیل آمین و هم آلکان آمین نامگذاری می­شوند. موقع نامگذاری بصورت آلکیل آمین شاخه هیدروکربنی متصل به نیتروژن براساس قواعد نامگذاری شاخه­ها همانطور که در بخش آلکانها دیدیم، نامگذاری می­شود. نامگذاری بصورت آلکان آمین هم شبیه نامگذاری الکلها بصورت آلکانول است و از اصول یکسانی بهره می­گیرد. آمینهای نوع دوم و نوع سوم بصورت N-مشتقات آمینهای نوع اول نامگذاری می­شوند. از بین گروههای آلکیل متصل به نیتروژن، گروه آلکیل با بلندترین زنجیر اصلی بعنوان گروه آلکیل اصلی در نظر گرفته می­شود و در ترکیب با نیتروژن مشابه آمین­های نوع اول بصورت آلکیل آمین یا آلکان آمین نامگذاری می­شود. گروههای آلکیل دیگر متصل به نیتروژن بعنوان شاخه­ها یا استخلاف­های روی نیتروژن در نظر گرفته می­شوند و بصورت N-آلکیل نامگذاری می­شوند.

خواص فیزیکی آمینها

آمینها ترکیباتی قطبی هستند. آمینهای نوع اول و دوم بعلت داشتن هیدروژن متصل به نیتروژن می­توانند با همدیگر پیوند هیدروژنی تشکیل دهند که خواص فیزیکی مثل دمای ذوب و جوش و خواص شیمیائی آنها را تحت تاثیر خود قرار می­دهد. آمینهای نوع سوم چون هیدروژن متصل به نیتروژن ندارند، نمی­توانند با همدیگر پیوند هیدروژنی تشکیل دهند. از این رو بین ایزومرهای ساختاری ممکن برای یک آمین، آمینهای نوع سوم دمای ذوب و جوش پائین­تری در مقایسه با آمینهای نوع اول و دوم دارند. هر سه دسته از آمینها می­توانند با مولکولهای دیگر مثل آب پیوند هیدروژنی تشکیل دهند. از بابت خصوصیات گفته شده می­توان گفت که آمینهای نوع اول و دوم شبیه الکلها و آمینهای نوع سوم شبیه اترها هستند. بهر حال بایستی توجه داشت که قطبیت و قدرت پیوند هیدروژنی در آمینها به مراتب از الکلها کمتر است. اثر تعداد گروههای آمینی و بزرگی بخش هیدروکربنی بر روی دمای ذوب و جوش و قابلیت انحلال در آب نیز مشابه الکلهاست.

خواص شیمیائی آمینها

آمینها مشابه آمونیاک (NH3) خصلت بازی دارند و می­توانند شبیه آن در آب هیدرولیز بازی انجام دهند یا با اسیدها ترکیب شوند.

آمینها می­توانند با آلدهیدها یا کتونها ترکیب شوند تا ایمینها (ترکیبات دارای پیوند دوگانه کربن با نیتروژن) را بوجود می­آورند که ایمینها بر اثر کاهش (مثلا ترکیب با هیدروژن) آمینها را بوجود می آورند.

آمینها واکنشهای مهم دیگری نیز دارند که بررسی آنها از حوصله این بحث خارج است.

 

 

آمیدها

آمیدها ترکیباتی بصورت RCONR’R’’ هستند که در آن R و R’ و R’’ می­توانند هیدروژن، گروه آلکیل یا گروه آریل باشند. بعبارتی آمیدها ترکیباتی هستند شبیه آمینها، با این تفاوت که یکی از گروه­های متصل به نیتروژن، گروه آسیل (RCO) است. می­توان گروه عاملی آمیدی را ترکیب گروه کربونیل و گروه آمین در نظر گرفت. همچنین می­توان آمیدها را اسیدهای کربوکسیلیکی در نظر گرفت که  آنها با گروه آمینی جانشین شده است.

به ازای هر گروه آمیدی یک اتم اکسیژن و یک اتم نیتروژن به فرمول ترکیب اضافه و یک اتم هیدروژن از آن کم می­شود. بنابراین فرمول عمومی آمیدها بصورت CnH2n+1NO در نظر گرفته می­شود.

ایزومری آمیدها

ایزومری ساختاری در آمیدها با جابجائی اتمهای کربن بین گروههای R در RCONR’R’’ و در نظر گرفتن شکلهای مختلف ممکن برای هر گروهR  با تعداد کربن بخصوص خود بدست می­آید.

نامگذاری آمیدها

آمیدها در آیوپاک (IUPAC) بصورت N-آلکیل آلکانامید نامگذاری می­شوند که N-آلکیل به گروههای آلکیل مستقر بر روی نیتروژن و آلکان به بزرگترین زنجیر کربنی که از گروه کربونیل شروع می شود، مربوط می­شود. به مثال در ادامه آمده توجه کنید.

خواص فیزیکی آمیدها

آمیدها ترکیباتی قطبی هستند. آمیدهای دارای هیدروژن متصل به نیتروژن ( یعنی RCONH2 ها و RCONHR’ ها) می­توانند با همدیگر پیوند هیدروژنی تشکیل دهند، اما آمیدها بفرم RCONR’R’’ که بدون هیدروژن متصل به نیتروژن هستند، نمی­توانند با همدیگر پیوند هیدروژنی داشته باشند. کلیه آمیدها می­توانند با مولکولهای دیگر مثل آب پیوند هیدروژنی تشکیل دهند. آمیدها در مقایسه با آمینها قطبی­تر هستند و پیوندهای هیدروژنی قویتری تشکیل می­دهند.

خواص شیمیائی آمیدها

در ساختار آمیدها می­توان جفت غیرپیوندی روی اتم نیتروژن را بصورت پیوند پای بین نیتروژن و کربن گروه کربونیل قرار داد و در عوض پیوند پای بین اکسیژن و کربن را بصورت جفت غیرپیوندی روی اتم اکسیژن در نظر گرفت که ساختار جدید حاصل یک فرم رزونانسی محسوب می شود. بعلت الکترونگاتیوتر بودن اتم اکسیژن از اتم نیتروژن از یک طرف و وجود رزونانس بالا از طرف دیگر، جفت غیر پیوندی روی اتم نیتروژن بصورت غیر مستقر بوده و بخشی از آن روی نیتروژن قرار ندارد. بهمین علت این جفت کمتر برای ترکیب شدن با هاش مثبت اسیدها در دسترس است و خصلت بازی آمیدها بسیار کمتر از آمینهاست. آمیدها را می­توان با حرارت دادن و حذف آب از ترکیب افزایشی آمینها و اسیدهای کربوکسیلیک بدست آورد.